Over Gurdilo

Gurdilo

GURDILO VZW is een enthousiaste groep (niet meer zo) jongelingen, die er sinds 2000 elk jaar opnieuw plezier in vinden om samen een beachvolleybaltornooi op poten te zetten. Het tornooi is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste in zijn soort en vindt dit jaar (2023) plaats op zaterdag 29 juli in het centrum van Westrode. Vanaf 12u ’s middags starten de competitieploegen met hun tornooi en vanaf 13u treden ook de recreanten in het strijdtoneel.

Je vindt ons op het vroegere voetbalveld in Westrode in de Jan Hammeneckerstraat waar ook de Chiro van Westrode zijn jaarlijkse Beachparty organiseert. Deze 2 evenementen samen maken van Westrode ongetwijfeld “the place to be(ach) “. Na wat omzwervingen in de buurt kregen we daar in 2009 immers, dankzij het gemeentebestuur van Meise-Wolvertem en met steun van de Sportdienst, een fantastische vaste stek. Die locatie zorgde ook mee voor de explosieve groei van ons tornooi, zodat we vorig jaar opnieuw op 17 velden en met het maximum van 100 deelnemende ploegen konden uitpakken. Op de tornooidag zelf is er uiteraard ook voor de niet deelnemers van alles te beleven, zowel voor jong als oud! Ook voor de kleinsten hebben we heel wat in petto. GURDILO zorgt zoals elk jaar opnieuw, in ieder geval voor een uitgebreide en verzorgde keuze aan eten en drinken. De bijhorende beats, de geur van de BBQ en de verzorgde toog op het zonnige terras aan de rand van de spectaculaire zandbak doen de rest. De sfeer is altijd top en het tornooi wordt afgesloten met een knaller van een afterparty.

Maar we vergeten niet dat het beachvolleybal zelf nog altijd de essentie uitmaakt van ons evenement. Ooit begonnen als lokaal tornooitje op 2 veldjes en met een zevental ploegen maar ondertussen met meer dan 1000 procentpunten gegroeid, blijven we altijd trouw aan ons motto: ‘Het moet vooral plezant zijn’. Ook onze deelnemers hebben dit goed begrepen: Geen gemekker over een bal die twijfelachtig is, over een scheidsrechter die al eens een foutje maakt of over een wedstrijdschema dat nadelig uitvalt. Dat is de ware sleutel van onze succesformule en de jaarlijks terugkerende ploegen van heinde en ver, ook bij minder ideale weersomstandigheden (zoals in 2015) bevestigen ons daarin. Dit jaar wordt het trouwens prachtig weer, dat kan niet anders en werd ons reeds bevestigd door de lokale weergod FD.

De mooiste beloning voor ons is dat er voor ons tornooi ook steeds meer recreatieve ploegen inschrijven, die alleen die dag op een zanderig beachvolleyterrein actief zijn en die geen schrik hebben om letterlijk en figuurlijk in het zand te bijten. Opmerkelijk is ook dat deze ploegen vaak het meest fervent ondersteund worden door een schare supporters in en rond de zandbak. Om deze helden te beschermen tegen het heviger volleygeweld hebben we de recreatieve wedstrijdgroep afgesplitst van de competitiespelers. Hopelijk mogen we ook dit jaar opnieuw een grote groep recreanten verwelkomen!

Dit alles neemt niet weg dat ook de (ex-)competitiespelers zeker aan hun trekken komen. Ook zij spelen echter, tegen de officiële regels in, 3 tegen 3 en op een iets kleiner speelveld van 7 op 14m. Ook de dames staan daarbij letterlijk hun mannetje aangezien bij ons zowel mannen-, vrouwen- als gemengde ploegen tegen elkaar uitkomen. We hebben er bewust voor gekozen om niet verder op te splitsen in afzonderlijke toernooiformules, aangezien dit volgens ons de sfeer en het totaalconcept niet ten goede komt. Wel doen we ons best om de moedige deelnemende ploegen die uitsluitend met dames aantreden extra in de bloemetjes te zetten en waar mogelijk te belonen.

De tornooiformule is zo opgezet dat iedereen verspreid over de ganse dag minimaal 5 wedstrijden speelt en ook wie in de eerste wedstrijden minder succesvol is, blijft via de plaatsingswedstrijden zo lang mogelijk actief tot het einde van het tornooi bij de invallende duisternis. Dat is ook het moment waarop we onze extra troef voor de finales het zand oprollen: De beide finales worden immers onder massale belangstelling en onder kunstlicht gespeeld wat steeds garant staat voor een geweldig sfeervol sportief orgelpunt.

Dit concept heeft er tot nu toe voor gezorgd dat we elk jaar een prachtig volleyconcert voorgeschoteld kregen waar we nu al opnieuw reikhalzend naar uitkijken. Dit alles heeft voor ons, en hopelijk ook voor u steeds iets magisch...

Uw enthousiaste GURDILO-medewerker